Ciasto bananowe à la kopiec kreta

14:23


Potrzebujemy:
  • 85 g masła
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%
  • 400 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5-6 dojrzałych bananów
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
W małym garnuszku roztapiamy masło i czekolady, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy z ognia, wlewamy mleko - mieszamy do połączenia się składników. 

W misce ubijamy jajka z cukrem na puszysta masę. W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, którą następnie stopniowo dodajemy do ubitych jajek z cukrem wraz z masą czekoladową. Wszystko razem delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto.

Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Moja tortownica ma średnicę 26 cm, więc czas pieczenia wyniósł 35 min, im mniejsza tortownica tym czas pieczenia będzie się wydłużał. Po 30 min polecam aby ciasto kontrolować wykałaczką.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika ostudzamy je 30 min w formie.
Wierzch ciasta zebrać łyżką na głębokość ok. 0,5-1 cm, zostawiając dookoła brzeg o szerokości ok 1,5 cm. Zebrane ciasto przełożyć do miseczki i rozdrobnić widelcem.

Banany (ok. 3 szt) obrać, przeciąć wzdłuż na pół i ułożyć na płasko w zagłębieniu, skropić sokiem z cytryny.

Resztę bananów blendujemy na papkę.

Śmietankę wraz z cukrem pudrem ubijamy a sztywno, następnie dodajemy serek homogenizowany oraz papkę z bananów i delikatnie mieszamy (nie miksujemy!).
Opcjonalnie do masy możemy dodać startą na tarce czekoladę (kilka kostek).

Masę wykładamy na ciasto formując kopiec, posypujemy odłożonym ciastem. Pozostawiamy na 2-3 godziny w lodówce.

Ciasto przechowujemy w lodówce.



You Might Also Like

2 komentarze

  1. No i już chyba wiem co upiekę w ten weekend. Szczególnie,że czeka mnie mała impreza rodzinna i chciałabym oprócz tortu upiec jeszcze jakieś inne ciasto. Kopiec kreta lubię.w przeszłóści robiłam je wiele razy ( chociaż przyznam,że ostatnio trochę o nim zapomniałam).
    Chyba przyrzadzę właśnie taką wariację na temat tego ciacha....

    OdpowiedzUsuń
  2. Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń

Przepisy kulinarne