Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną

11:15



Potrzebujemy:
  • 80 g masła
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%
  • 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • opcjonalnie coś do dekoracji - ja wybrałam gwiazdki Milky Way
Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
W małym garnuszku roztapiamy masło i czekolady, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy z ognia, wlewamy mleko - mieszamy do połączenia się składników. 

W misce ubijamy jajka z cukrem na puszysta masę. W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, którą następnie stopniowo dodajemy do ubitych jajek z cukrem wraz z masą czekoladową. Wszystko razem delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto.

Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Moja tortownica ma średnicę 26 cm, więc czas pieczenia wyniósł 35 min, im mniejsza tortownica tym czas pieczenia będzie się wydłużał. Po 30 min polecam aby ciasto kontrolować wykałaczką.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika ostudzamy je 30 min w formie.
Ostudzone ciasto przekrawamy na dwa placki i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.

Przekładamy następująco:
- 1 placek
- dżem
- 1/2 ubitej śmietanki
-  2 placek
- 1/2 ubitej śmietanki

Gotowe ciasto wkładamy na 1 h do lodówki.
Przechowujemy w lodówce.




You Might Also Like

0 komentarze