Ciasto pomarańczowe

15:20


Niesamowicie łatwe w wykonaniu, pyszne, wilgotne w środku ciasto pomarańczowe z polewą krówkową i wiórkami kokosowymi. 

Potrzebujemy:
  • 1 kostka miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 duża pomarańcza lub dwie małe
  • 250 g przesianej mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
  • 5 krówek
  • garść wiórków kokosowych
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Pomarańcze dokładnie umyć, osuszyć. Zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach i wycisnąć sok.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku w 1-2 minutowych odstępach - dokładnie wymieszać.

Dodać skórkę pomarańczową oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie wlać wyciśnięty sok z pomarańczy i delikatnie mieszać łyżką do powstania jednolitej masy. 

Ciasto przełożyć do tortownicy, posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
I do piekarnika.

Moja forma ma ok 25 cm - ja piekę ok 40-45 min, jeżeli macie mniejsze formy -  czas pieczenia zwiększy się. Polecam kontrolować ciasto wykałaczką.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić.


POLEWA

Do małego garnuszka wlać wodę, następnie wrzucić krówki. Mieszać, aż krówki się rozpuszczą i powstanie płynna masa. Polać ostudzone ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.




You Might Also Like

0 komentarze

Przepisy kulinarne