Ciasto pomarańczowe
15:20
Niesamowicie łatwe w wykonaniu, pyszne, wilgotne w środku ciasto pomarańczowe z polewą krówkową i wiórkami kokosowymi.
Potrzebujemy:
- 1 kostka miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- 1 duża pomarańcza lub dwie małe
- 250 g przesianej mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
- 5 krówek
- garść wiórków kokosowych
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Pomarańcze dokładnie umyć, osuszyć. Zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach i wycisnąć sok.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku w 1-2 minutowych odstępach - dokładnie wymieszać.
Dodać skórkę pomarańczową oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie wlać wyciśnięty sok z pomarańczy i delikatnie mieszać łyżką do powstania jednolitej masy.
Ciasto przełożyć do tortownicy, posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
I do piekarnika.
Moja forma ma ok 25 cm - ja piekę ok 40-45 min, jeżeli macie mniejsze formy - czas pieczenia zwiększy się. Polecam kontrolować ciasto wykałaczką.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
POLEWA
Do małego garnuszka wlać wodę, następnie wrzucić krówki. Mieszać, aż krówki się rozpuszczą i powstanie płynna masa. Polać ostudzone ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.
0 komentarze