Kurczak z marchewką i groszkiem

13:55


Potrzebujemy:
  • dwa duże filety z kurczaka
  • 300 g mrożonej marchewki z groszkiem
  • 300 ml bulionu 
  • 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów (opcjonalnie)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masło
  • papryka słodka
  • sól
  • natka pietruszki do dekoracji
Umyte i oczyszczone filety kroimy na 4 części każdy, oprószamy solą i papryką. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy kurczaka po obu stronach ok. 2-3 min. 

W między czasie marchewkę z groszkiem przelewamy wrzątkiem.

Na patelnie wlewamy gorący bulion, zagotowujemy i dodajemy marchewkę z groszkiem.
Całość dusimy pod przykryciem przez ok. 15-20 min. 


Opcja bez śmietany:
W szklance rozpuszczamy mąkę w 100 ml wody i wlewamy na patelnie, mieszamy aż sos zgęstnieje.

Opcja mniej fit ;)
Mąkę mieszamy ze śmietana i ok. 50 ml wody, wlewamy na patelnie i mieszamy do uzyskania jednolitego i gęstego sosu.

Podawać posypane natka pietruszki i papryką.



You Might Also Like

3 komentarze

  1. Świetne danie, proste i przygotowanie go nie zajmuje dużo czasu. Razem z mięsem podsmażyłam też cebulę i czosnek. Wyszło pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Przepisy kulinarne