Zupa jarzynowa
12:47Potrzebujemy:
- 2 skrzydełka lub podudzia z kurczaka
- 2,5 l zimnej wody
- 2 marchewki
- 1 piertuszka
- 4 ziemniaki
- ćwiartkę selera
- ok. 3 cm białej części pora
- 250 g mrożonej mieszanki wiosennej
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2-3 ziela angielskie
- 1-2 liście laurowe
- 1 łyżka posiekanego kopru
- sól i pieprz
Do garnka z wodą ustawionego na małym ogniu wrzucamy mięso, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, seler oraz pietruszkę, por, ząbek czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 min. aż warzywa będą miękkie.
Następnie dodajemy mieszankę wiosenną i gotujemy około 5 min. Na koniec dodajemy posiekany koper. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
Zupę odstawiamy z ognia i zaprawiamy jogurtem (najpierw wymieszać go ze stopniowo dodawanym wywarem, w ilości szklanki, następnie przelać do garnka i wymieszać).
1 komentarze
I to jest moim zdaniem zupa :D takie się pamięta z domu rodzinnego
OdpowiedzUsuń