Zupa jarzynowa

12:47


Potrzebujemy:

  • 2 skrzydełka lub podudzia z kurczaka
  • 2,5 l zimnej wody
  • 2 marchewki
  • 1 piertuszka
  • 4 ziemniaki
  • ćwiartkę selera
  • ok. 3 cm białej części pora
  • 250 g mrożonej mieszanki wiosennej
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2-3 ziela angielskie
  • 1-2 liście laurowe
  • 1 łyżka posiekanego kopru
  • sól i pieprz
Do garnka z wodą ustawionego na małym ogniu wrzucamy mięso, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, seler oraz pietruszkę, por, ząbek czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 min. aż warzywa będą miękkie. 

Następnie dodajemy mieszankę wiosenną i gotujemy około 5 min. Na koniec dodajemy posiekany koper. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania. 

Zupę odstawiamy z ognia i zaprawiamy jogurtem (najpierw wymieszać go ze stopniowo dodawanym wywarem, w ilości szklanki, następnie przelać do garnka i wymieszać).



You Might Also Like

1 komentarze

Przepisy kulinarne