Świąteczne pierniczki
11:49
Bezapelacyjnie największym plusem tych pierniczków jest to, iż są one dobre zarówno już po upieczeniu jak i później. Idealne do ozdabiania lukrem oraz do powieszenia na choinkę.
Potrzebujemy:
- 1/4 szklanki miodu
- 80 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 i 1/2 szklanki mąki +do podsypywania
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao (jeżeli chcemy aby pierniczki były ciemniejsze)
Masło oraz miód podgrzewamy w garnuszku i odstawiamy do ostygnięcia. W dużej misce mieszamy ze sobą pozostałe składniki, dodajemy rozpuszczony tłuszcz z miodem i wyrabiamy ciasto.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm i wykrawamy dowolne kształty. Jeżeli chcemy zawiesić pierniczki na choince, dodatkowo wyrajamy małą dziurkę do przewlekania słomką do napojów.
Pierniczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 10 min., jeżeli pierniczki są grubsze niż 2-3 mm czas pieczenia zwiększamy ok. 1-2 min. Po wyciągnięciu z piekarnika przestudzamy je na kratce.
Pierniczki możemy zacząć lukrować już po ostygnięciu, jednak najlepiej poczekać, aż zmiękną i zrobić to na kilka dni przed świętami.
0 komentarze