Makowe muffiny z kakaowym spodem
16:18
Idealnie wpasowujące się w świąteczny klimat muffiny, a także super pomysł na pozbycie się resztek masy makowej.
Na 12 muffinek potrzebujemy:
- 225 g przesianej mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- 50 ml oleju
- 3 łyżki masy makowej
- 1 łyżka kakao
Składniki na polewę czekoladową:
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 100 g masła
Mąkę mieszamy z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ucieramy jajko z mlekiem i olejem. Następnie stopniowo dodajemy sypie produkty.
Gotową masę dzielimy na 1/4 i 3/4.
Do 1/4 dodajemy kakao i miksujemy. Do 3/4 dodajemy mak i również miksujemy.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Do papierowych foremek jako pierwszą wlewamy masę kakaową, następnie resztę papilotki wypełniamy masą makową. Uwaga! Nie więcej niż 3/4 foremki!
Pieczemy ok. 20 min.
Upieczone muffiny odstawiamy do ostygnięcia, w miedzy czasie zabieramy się za polewę :)
Polewa czekoladowa
Do rondelka wlewamy wodę, gdy zacznie wrzeć wsypujemy cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy masło i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao. Mieszamy energicznie do powstania jednolitej, gładkiej polewy. Lekko studzimy.
Przestudzone muffiny polewamy płynną masą, ja dodatkowo wykorzystałam świąteczne dekoracje.
Kiedy polewa stężeje możemy zajadać :)
1 komentarze
Mniam, uwielbiam takie połączenie :)
OdpowiedzUsuń