Piernik z powidłami

10:28


Każdemu z nas święta Bożego Narodzenia kojarzą się z zapachem pieczonego piernika. Nie odmawiajmy sobie i w tym roku tej przyjemności :)
Potrzebujemy:
  • 400g mąki wymieszanej z 1 łyżeczką sody 
  • 120g rozpuszczonej i ostudzonej margaryny 
  • 250g cukru 
  • 2 jajka 
  • 4 duże łyżki dżemu z czarnej porzeczki 
  • 2 łyżki kakao 
  • 250ml mleka 
  • przyprawa do piernika 
  • bakalie według uznania 
Jajka i cukier miksujemy, dodajemy mleko, kakao i mąkę z sodą. Całość dokładnie miksujemy, następnie dodajemy przyprawę do piernika oraz dżem. Na sam koniec wlewamy rozpuszczoną margarynę i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Jeżeli chcemy aby nasz piernik miał w środku bakalie to właśnie w tym momencie dodajemy je do masy oprószone mąką.

Gotową masę przekładamy na blasze o dowolnym kształcie - wykażcie się tutaj fantazją :)

Pieczemy 60 min w 180 stopniach.



Piernik można dowolnie przystroić, ja zdecydowałam się na lukier, posiekane orzechy oraz kandyzowaną skórkę pomarańczy.

You Might Also Like

0 komentarze

Przepisy kulinarne