Piernik z powidłami
10:28
Każdemu z nas święta Bożego Narodzenia kojarzą się z zapachem pieczonego piernika. Nie odmawiajmy sobie i w tym roku tej przyjemności :)
Potrzebujemy:- 400g mąki wymieszanej z 1 łyżeczką sody
- 120g rozpuszczonej i ostudzonej margaryny
- 250g cukru
- 2 jajka
- 4 duże łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- 2 łyżki kakao
- 250ml mleka
- przyprawa do piernika
- bakalie według uznania
Jeżeli chcemy aby nasz piernik miał w środku bakalie to właśnie w tym momencie dodajemy je do masy oprószone mąką.
Gotową masę przekładamy na blasze o dowolnym kształcie - wykażcie się tutaj fantazją :)
Pieczemy 60 min w 180 stopniach.
Piernik można dowolnie przystroić, ja zdecydowałam się na lukier, posiekane orzechy oraz kandyzowaną skórkę pomarańczy.
0 komentarze