Pieczywko czosnkowe

17:06


Na 3 porcję o średnicy ok. 18 cm potrzebujemy

  • 20g drożdży 
  • 1 kubek gorącej wody
  • 1 łyżeczkę soli
  • odrobinę cukru
  • 550g mąki pszennej
  • 6 ząbków czosnku
  • ketchup
  • ser żółty
  • oregano
Zagniatamy ciasto drożdżowe łącząc drożdże, sól i cukier z gorącą woda. Dodajemy mąkę stopniowo i zagniatamy aż ciasto będzie delikatne i będzie odchodziło od rąk 

Odstawiamy do urośnięcia na ok. 20 min. 

Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 równe części, wałkujemy i układamy na formach. Następnie smarujemy cienką warstwą ketchupu i posypujemy wyciśniętym czosnkiem. Całość posypujemy żółtym serem i oregano.

Pieczemy ok. 20 min w temperaturze 200-210 stopni. 



Oczywiście nie obejdzie się bez sosu czosnkowego -  przepis znajdziecie tutaj -> klik

You Might Also Like

0 komentarze

Przepisy kulinarne