Pieczywko czosnkowe
17:06Na 3 porcję o średnicy ok. 18 cm potrzebujemy
- 20g drożdży
- 1 kubek gorącej wody
- 1 łyżeczkę soli
- odrobinę cukru
- 550g mąki pszennej
- 6 ząbków czosnku
- ketchup
- ser żółty
- oregano
Zagniatamy ciasto drożdżowe łącząc drożdże, sól i cukier z gorącą woda. Dodajemy mąkę stopniowo i zagniatamy aż ciasto będzie delikatne i będzie odchodziło od rąk
Odstawiamy do urośnięcia na ok. 20 min.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 równe części, wałkujemy i układamy na formach. Następnie smarujemy cienką warstwą ketchupu i posypujemy wyciśniętym czosnkiem. Całość posypujemy żółtym serem i oregano.
Pieczemy ok. 20 min w temperaturze 200-210 stopni.
Oczywiście nie obejdzie się bez sosu czosnkowego - przepis znajdziecie tutaj -> klik
0 komentarze