Pyszne mięciutkie mięsko w aksamitnym sosie do tego ziemniaczki z koperkiem i ulubiona surówka - pomysł na cudowny i prosty obiad :)
Potrzebujemy:
- 0,5 kg mięsa z łopatki
- 1 dużą cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- olej
- 2 duże łyżki śmietany do zup i sosów
- 3 łyżki mąki
- pieprz i sól
Mięsko myjemy i kroimy na grube plastry. Na rozgrzany olej kładziemy mięso i przysmażamy z obu stron, dodajemy liście laurowe, ziela, cebule pokrojoną w kostkę i czosnek. Cebula musi być zarumieniona, aby potem wyszedł nam ciemny kolor sosu. Całość zalewamy wodą, gotujemy do miękkości mięsa.
Na sam koniec dodajemy śmietanę i przyprawy. Mąkę rozrabiamy z odrobiną wody i wlewamy do sosu, czekamy aż się zagotuje i możemy zajadać :)