Łopatka wieprzowa w sosie pieczeniowym

14:13


Pyszne mięciutkie mięsko w aksamitnym sosie do tego ziemniaczki z koperkiem i ulubiona surówka - pomysł na cudowny i prosty obiad :)

Potrzebujemy:
  • 0,5 kg mięsa z łopatki
  • 1 dużą cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • olej
  • 2 duże łyżki śmietany do zup i sosów
  • 3 łyżki mąki
  • pieprz i sól
Mięsko myjemy i kroimy na grube plastry. Na rozgrzany olej kładziemy mięso i przysmażamy z obu stron, dodajemy liście laurowe, ziela, cebule pokrojoną w kostkę i czosnek. Cebula musi być zarumieniona, aby potem wyszedł nam ciemny kolor sosu. Całość zalewamy wodą, gotujemy do miękkości mięsa. 

Na sam koniec dodajemy śmietanę i przyprawy. Mąkę rozrabiamy z odrobiną wody i wlewamy do sosu, czekamy aż się zagotuje i możemy zajadać :)

You Might Also Like

0 komentarze

Przepisy kulinarne